BergslagensVVS

Örebro – 019-25 40 01
Lindesberg – 0581-531 00
Info@bergslagensvvs.se

Utbildning till VVS-montör / rörmokare

Det finns olika vägar att gå till att bli färdigutbildad rörmokare eller VVS montör som är den moderna titeln.

Genom följande utbildningar kan du bli rörmokare: Gymnasieutbildningen VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning mot VVS, via Komvux eller som företagslärling. Nedan kommer de tre olika alternativen att förklaras mer ingående.

Gymnasieutbildningen VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning mot VVS
Denna utbildning passar bra för dig som tidigt vet att du vill bli rörmokare. Detta är även det mest “traditionella” sättet att bli rörmokare på.
VVS- och fastighetsprogrammet är en 3 årig utbildning precis som de flesta andra gymnasieutbildningarna och kan påbörjas direkt efter att man gått ut grundskolan. Under gymnasietiden ingår även praktik hos en VVS firma. Efter gymnasieutbildningen ska du arbeta som lärling i några år och därefter göra ett slutprov.

Komvux
Om du i vuxen ålder kommer på att du vill utbilda dig till rörmokare är studier på Komvux ett bra alternativ. Där kan du läsa in gymnasieutbildningen med inriktning mot VVS. Efter avslutat utbildning söker du lärlingsanställning hos en VVS-firma. Du behöver arbeta som lärling i ca. 3 år innan du kan göra ditt slutprov.

Företagslärling
Studier på gymnasiet eller komvux är inte de enda vägarna att gå till att bli rörmokare. Du kan börja din lärlingsperiod utan ovanstående utbildningar. Lärlingsperioden blir dock betydligt längre än hos ovanstående alternativ och även denna lärlingsperiod avslutas med ett slutprov. Detta alternativ är det mest ovanliga och innebär att du får lärlingsanställning hos en VVS-firma och utbildar dig under tiden som du arbetar hos firman, det är alltså firman som ansvarar för din utbildning.

Vägen till att bli certifierad rörmokare måste inte vara spikrak, välj det som passar dig!